Произход и еволюция на лъжиците

Произход и еволюция на лъжиците

1 май 2023

Лъжица.

Смята се, че първа по произход е лъжицата. 
Тя е прибор за хранене, наподобяващ миниатюрна лопатка, състоящ се от дръжка и плитка купичка.

 

В превод, думата за лъжица както на латински, така и на гръцки, произлиза от:
"Черупка на охлюв"/"cochlea testa" (латински)
"лъжица"/"cochleari" (латински).

 

Лъжицата се използва за поднасяне и консумация основно на течни или полутечни храни като супа.
Според археологически данни, първоначално лъжици с дръжки са били използвани за древни египетски религиозни цели още през 1000 пр.н.е. По това време, за направата им са били използвани материали като дърво (основно, като по-лесно достъпно), кремък и шисти.

 

В древен Египет лъжиците са изработвани от камък, слонова кост и дърво. Често те са били покрити с религиозни символи, с декорации и йероглифи. По време на разцвета на римската империя се появяват първите бронзови и сребърни прибори. Днес голяма част от тях се намират в исторически музеи по света.

 

Нож.

Употребата на ножове датира от почти същото време, от което и лъжицата.

 

Предполага се, че ножовете са потомци на ръчните брадвички. Те са използвани едновременно както като оръжие за ловуване, така и като средство за хранене от праисторически времена. Има логика - да убиете храната си с нож, а след това да го използвате и при нарязването на по-малки парчета и порционирането.

 

До този момент ножовете все още били големи и невероятно остри.
По-късно, ножовете ще бъдат "опитомени", и направени по-малки и по-удобни, като познатите ни прибори за хранене.

 

Вилица.

Формата на вилицата често е сравнявана с вилата на дявола, предвид приликата във формата между двете. Интересното е, че вилицата не е
намерила място на гръцката маса, там хората са използвали лъжици, върховете на ножовете и ръцете си.
Ако сега погледнем една вилица ще видим, че нейната форма прилича и на тризъбеца на Посейдон. Странно, нали?

 

Вилицата е станала по-популярна, когато идеалите за хигиена са започнали да се променят. Основно, за да се намали разпространението и проникването на мръсотии и болести (например чумата) през тях.

 

 

Нови материали.


През средните векове лъжиците и вилиците са изработвани основно от дърво и рог. Малко по-късно, около XV век, за тяхната изработка започва да се употребява мед и олово. Кралете и аристокрацията обаче използвали прибори, направени от сребро и злато.

 

 

Интересен факт:


Коронацията на всеки британски крал била предшествана от ритуал, в който новият монарх ще бъде помазан с церемониална лъжица.

От тук се е зародила традицията за лъжички за кръщенета. Единствената разлика е материалът, от който са направени тези лъжици - обикновено сребро или злато за аристокрацията и мед за по-ниските слоеве на обществото.

Лъжицата придобива съвременния си вид около 1760 година.

На по-късен етап лъжиците намират приложение и за други дейности, като готвене и измерване на количеството на различни подправки. Науката е напреднала и вече се изработват от метал, пластмаса или порцелан.

 

Наше време.


Откриването на неръждаема стомана в началото на 20-ти век е преломен момент в историята на приборите за хранене. Сега този метал е в основата на 80% от всички прибори на планетата. Хромът, включен в състава на продукта, го предпазва от корозия.

 

В статията са ползвани материали от:

https://thejurni.io


Почти 99% от населението по света консумира тази напитка. В зависимост от нацията, региона и личните предпочитания, има над 30 основни видове кафе напитки. Но тук ще се спрем на 10 от най-любимите или поне най-познатите.

прочети още

Можете да изберете лесно за Вас и Вашия дом лъжички, без да се замисляте дали са по-подходящи за кафе, чай или десерт. Просто импулсивно виждате Котки и решавате: Искам такива!

прочети още

Подаряването на подаръци е важна традиция в човешкото общество от древни времена. Изборът на правилния подарък обаче може да бъде предизвикателна задача, особено когато искате да намерите нещо, което е едновременно полезно и запомнящо се.

прочети още