Кое е Вашето кафе?

Кое е Вашето кафе?

6 май 2023

Днес Ви питаме Кое е Вашето кафе?

Истината е, че почти 99% от населението по света консумира тази напитка. Не случайно го наричат черното злато (на второ място е след нефта). В зависимост от нацията, региона и личните предпочитания, има над 30 основни видове кафе напитки. Но тук ще се спрем на 10 от най-любимите или поне най-познатите.

 

Американо
Безкофеиново кафе
Еспресо
Ирландско кафе
Капучино
Кафе с мляко
Лате
Макиато
Мока
Фрапе.

 

 

Американо
Кафе американо се приготвя с гореща вода и еспресо.
Тази напитка е създадена в Италия по време на Втората световна война за американските войници като аналог на популярното американско кафе.

 

Безкофеиново кафе
Кафето без кофеин се прави от естествени кафе зърна, с по-малко
съдържание на кофеин. Въпреки името му, все пак остават от 0.1 до 0.3% кофеин, след специален процес, чрез който се премахва по-голямото съдържание на кофеина.

 

Еспресо
Това е може би най-силният вид кафе (прясно приготвено еспресо кафе).
То формира основата за повечето кафе напитки. Всъщност това не е сорт кафе, а процес на приготвяне на кафето. Чрез нагнетяване на гореща вода, която преминава под високо налягане през много фино смлени кафени зърна. При този процес се образува каймак и тънка пяна, типична за този вид кафе.

 

Ирландско кафе
Много лесно разпознаваем вид кафе заради чашата, в която се сервира
(стъклена чаша с дръжка на столче). Видимо, най-отгоре ярко се откроява сметаната, а от средата до дъното на чашата кафето прелива от тъмно кафяво до черно.
Състав: кафе, ирландско уиски, захар и сметана.
Обърнете внимание на уискито, ако държите да пиете ирландско кафе, трябва да си го приготвите с ирландско уиски :)

 

Капучино
Едно от най-любимите и популярни италиански кафе напитки по света.
Съдържа еспресо, топло мляко и пяна. Тайната на капучиното е в равномерното разпределение на отделните елементи в три равни части. Поднася се в ниска, порцеланова, „тумбеста“ чаша. Добавят се
парченца настърган шоколад върху пяната.

 

Кафе с мляко
Истинското френско Café au Lait се приготвя със сварено кафе и мляко, затоплено чрез пара в типично съотношение от една част кафе към една част топло мляко без пяна отгоре. В този случай млякото трябва да е затоплено чрез пара. Няма да е същата напитка, ако добавите студено мляко.

 

Лате
Cafe latte е кафе с мляко, което може да се похвали с нежния си тънък слой пяна като истински акцент в напитката. Истинското Latte се състои от един или два шота еспресо, топло мляко и за финал - тънък слой пяна отгоре.
Много хора бъркат Капучино с Лате кафе. Основната разлика е, че кафе Latte е по-кремообразно, с еспресо и с топло мляко. Капучиното, от своя страна, е много по-силно и се приготвя с равни части топло мляко и млечна пяна + настърган шоколад.

 

Макиато
В буквален превод от италиански език, "макиато" означава "маркиран" или "оцветен", тоест оцветено или маркирано кафе.
Макиато е еспресо кафе напитка, с добавено малко количество мляко, предварително затоплено чрез пара. Това е междинен вариант на
твърде силното еспресо или слабото капучиното.
Макиатото е идеално за следобедно кафе, с лека сладост и кремообразност.

 

Мока
Кафето Мока представлява микс между капучино и горещ шоколад.
Приготвяне: Смесват се шоколад на прах с кафе еспресо, добавя се парено мляко и млечна пяна на върха. Поръсва се с шоколадов прах.
Кафето Мока е вариант на лате, с добавен вкус от млечен или черен шоколад.

 

Фрапе
Frappé е популярна лятна охлаждаща кафе напитка, направена от разтворимо кафе. Много популярно в Гърция.
В превод от френски "frappé" означава разбъркан или охладен, докато в съвременната гръцка култура думата фрапе главно се възприема като асоциация, свързана с подготовката на кафе фрапе.
В зависимост от количеството захар, което се използва има три степени на сладост.
Приготвя се с вода, инстантно кафе, захар и накрая се добавят бучки лед.

 

Интересен факт:
- Кафето изстива с по-бавно, когато към него е добавена сметана.
- Добавянето на мляко, отслабва действието на кофеина. Тялото ни усвоява кофеина в пъти по-бавно, отколкото при чистото черно кафе.
- Ако първо помиришете кафе, след изпиването му, действието му върху организма е с 10 мин. по-бързо.

Не трябва да забравяме, че кафето е един от най-мощните антиоксиданти. Когато го консумираме умерено, можем да се възползваме от множеството му благоприятни за здравето свойства. Разбира се, всичко в прекалени дози може да доведе до появата на различни здравословни проблеми.
Като ориентир едно нормално кафе съдържа между 70 -140 мг кофеин. Ако обичате кафе, е препоръчително да пиете най-много два пъти през деня - една ароматна чаша сутрин и една освежаваща следобед.


Каква е историята и произхода на приборите за хранене? Кой от тях (лъжица, вилица или нож) е бил измислен първи? Използваме ги толкова често, ежедневно, и дори не се замисляме за тези неща.

прочети още

Можете да изберете лесно за Вас и Вашия дом лъжички, без да се замисляте дали са по-подходящи за кафе, чай или десерт. Просто импулсивно виждате Котки и решавате: Искам такива!

прочети още

Подаряването на подаръци е важна традиция в човешкото общество от древни времена. Изборът на правилния подарък обаче може да бъде предизвикателна задача, особено когато искате да намерите нещо, което е едновременно полезно и запомнящо се.

прочети още